Dažnai įsiplieskiančius dietologų ginčus, valgyti ar išvis nevalgyti mėsos, gali sutaikyti kalakutiena. Mat šios mėsos savybės išties puikios. Sveiko maitinimosi rekomendacijose teigiama, kad mėsos ar žuvies reikia suvalgyti 80-150 g kasdien. Siekdami sumažinti sočiųjų riebalų bei cholesterolio kiekį maiste, žmonės vis dažniau renkasi kalakutieną. Kalakutienoje yra 2,3 mg lengvai įsisavinamos geležies, gausu magnio – apie 20 mg ir mažai natrio – apie 50 mg. Todėl ją rekomenduojama vartoti mažinant druskos kiekį racione. Balta kalakuto mėsa liesesnė, tačiau tamsi turi itin daug naudingų medžiagų, padedančių stiprėti žmogaus imuninei sistemai. Be to, kalakutienoje esantys antioksidantai – cinkas ir selenas mažina galimybę susirgti vėžiu. Šioje mėsoje yra mažai kolageno, todėl ji lengvai virškinama. Dėl šių savybių kalakutiena rekomenduojama vartoti vaikams ir turintiems virškinimo problemų. Pastaruoju metu mažus vaikučius auginančios mamos susiduria su vis dažnesne problema – alergija maistui. Kalakutiena ir čia didžiausia pagalbininkė – tai rečiausiai alergiją sukelianti mėsos rūšis. (Šaltinis)
Ši daržovė, dažnai vadinama “bulgariškuoju pipiru”, pasižymi ypač dideliu vitamino C ir bioflavonoidų kiekiu; paprikoje taip pat gausu karotino, folinės rūgšties, vitaminų PP, B1, B2, B6 ir eterinių aliejų. Be to, paprikoje yra nemažai kalio, geležies, magnio bei fosforo. Saldieji pipirai naudingi sveikatai: saugo nuo auglių susidarymo, juose esančios veikliosios medžiagos stiprina kraujagysles, naikina infekcinių ligų sukėlėjus, padeda peršalus, malšina uždegimus, šarmina organizmą, saugo nuo aterosklerozės, naikina žalingas bakterijas, skatina tulžies išsiskyrimą, gerina apetitą, stimuliuoja virškinimo procesus, gerina kraujodarą ir kraujo sudėtį, skatina šlapimo išsiskyrimą, malšina skausmą, bendrai stiprina organizmą, skatina prakaitavimą, malšina karščiavimą, mažina cukraus kiekį kraujyje ir plečia kraujagysles. (Šaltinis)
Šiandien virtuvėje gaminau kalakutienos šnicelius savo šeimai. Tik truputį maltos kalakutienos atsidėjau sau, manydama, kad išsikepsiu paprastus kotletus, tačiau viskas pasisuko kiek kitaip. Improvizacija, kuri mane užklupo labai netikėtai, bet rezultatu likau labai patenkinta.
![]() |
Receptas ir nuotraukos Uogulencijos |
Kepsneliams reikės:
250 g maltos kalakutienos (kokio riebumo nepasakysiu, tačiau 100 g turi 133 kcal)
75 g (1 vnt.) kiaušinio
100 g geltonosios paprikos
Prieskonių: maltų kvapniųjų pipirų ir druskos
Gaminimas:
Į maltą kalakutieną įberti maltų juodujų pipirų ir druskos, įmušti kiaušinį. Smulkiai supjaustyti papriką ir sudėtį į maltą mėsą. Viską labai gerai išmaišyti. Groteles arba kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi ir formuoti mėsos kepsnelius, dėti ant kepimo popieriaus išklotos skardos arba grotelių ir kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Skanaus!
![]() |
Receptas ir nuotraukos Uogulencijos |
Pastaba: 100 g kepsnelių turi 111 kcal, 13.58 g baltymų, 5.49 g riebalų, 1.79 g angliavandenių.
0 komentarai (-ų):
Rašyti komentarą